KAYNAKLI İMALAT

ANASAYFA > HİZMETLERİMİZ > KAYNAKLI İMALAT

KAYNAKLI İMALAT

Ark kaynağı işlerinizde BTEM METAL iş ortağınız olmaya hazır. Gebze bölgesinde müşterilerine hizmet veren BTEC METAL; üstün kalite, hızlı teslimat ve uygun fiyat teklifleri ile Gebze elektrik ark kaynak işleriniz için en doğru adrestir. 

Kaynak yöntemleri içerisinde en çok bilinen ve en yaygın kullanılan yöntemlerden biri elektrik ark kaynağıdır. Yüksek ısı uygulanması sonucunda, parçalar dolgu malzemesi ile karışarak bağlantı oluşturur. Metali eritmek için kullanılan ısı 5000 ˚C dan fazladır. Söz konusu sıcaklık kaynak yapılacak parça ile kaynak yapılacak yüzey boyunca hareket eden, elektrot arasında meydana gelen elektrik arkı tarafından üretilir.

Elektrik ark kaynağı çeşitleri 5’e ayrılır. Bunlar:

  1. Elektrot ark kaynağı,
  2. Gaz altı ark kaynağı,
  3. Toz altı ark kaynağı,
  4. Nokta ve punta kaynağı,
  5. Elektron ışın kaynaklarıdır.

1. Elektro Ark Kaynağı

Kaynak birleştirme yöntemleri içerisinde en yaygın kullanılan yöntemdir. Elektrot ark kaynağında ısı, eriyen elektrot ile parça arasında oluşan elektrik arkı sayesinde meydana gelir. Örtülü elektrot, kaynak esnasında gereken ilave metal ve ark taşıyıcısı görevlerini yerine getirmektedir. Kaynak yapılan bölgede oluşan ark sayesinde elektrot eriyip parçaya karışır ve aynı zamanda örtü maddesi de erir. Eriyen örtü maddesi kaynak yapılan bölgeyi ortam şartlarından kurur.

2. Gaz Altı Ark Kaynağı

Gaz altı kaynak yönteminde elektrotun dışında koruyucu bir madde yer almaz. Koruyucu olarak proses sırasında kaynak yüzeyine gaz uygulanır. Bu koruyucu gaz genellikle argon gazıdır. Argon gazı kaynak dikişinin içinde oksijenin hapsolmasını engelleyerek korozyonu önler.

3. Toz Altı Ark Kaynağı

Toz altı kaynak yönteminde örtü maddesi olarak yanmaz özellikli bir malzeme elektrotun temas ettiği yüzeye akıtılır. Bu sayede kaynak dikişinin hava ile teması kesilir. Dış ortama ısı ve ışık yayılmaz. Böylelikle korozyon önlenmiş olur.

4. Nokta ve Punta Kaynağı

Kaynak mantığı düşünüldüğü zaman kaynak yapılan parçalar arasında oluşan arkta elektrik akımının olması beklenir. Bu tür kaynak çeşitlerinde meydana gelen akımın yarattığı direnç kullanılır. Kaynatılacak iki parçanın uçları üst üste koyulur ve iki elektrot arasında geçen elektrik akımı sonucunda oluşan yüksek ısı yardımıyla parçaların birbirine değen noktaları basınçla kaynaştırılır.

5. Elektron Işın Kaynağı

Bu yöntemde elektron tabancası kullanılır ve enerji tamamen bir alana yönlendirilerek çok yüksek sıcaklıklara ulaşılır. Bu sayede kaynak bölgesinde metal ergitmesi gerçekleştirilir.